ראובן והבאר
ראובן
פורש ובואר על ידי נציגי השבטים בהגות משותפת
Keren Kloos סימה לוי Yona Sne Hila Cohen Rabinovich Moran Pelled-Tavlovich Alexandra Oxenoid דפנה תורגמן
ברכת יעקב: "רְאוּבֵן בְּכֹרִי אַתָּה כֹּחִי וְרֵאשִׁית אוֹנִי יֶתֶר שְׂאֵת, וְיֶתֶר עָז; פַּחַז כַּמַּיִם אַל-תּוֹתַר, כִּי עָלִיתָ מִשְׁכְּבֵי אָבִיךָ אָז חִלַּלְתָּ יְצוּעִי עָלָה"
ראובן ואחריות רגשית: בבואנו ללמוד את ברכת יעקב לראובן אנו למדים את החלק הראובני שבכל אחת מאיתנו. נשמות ישראל כולן יחד מהוות מארג נפשי רגשי אישיותי שפועם בכל אחת ומאיתנו, כשהמטרה היא להכיר ולזהות זאת, ולאחד את כל החלקים.
ראובן הוא בכורו של יעקב והברכות מתחילות בו. כיאה לבכור, הוא לוקח אחריות מגיל צעיר על מצבי חיים, אנשים ואנרגיות שהן שונות משלו, והכובד על כתפיו רב. יעקב מתחיל למנות את הצדדים הטובים שבבכורה, יש לו כוח לבצע את הדברים והוא תמיד הראשון להניע מהלכים. ראשיתי- הכוונה זה שסולל ומתווה הדרך לאחרים. חשבו על אצן ספרינט. יש בו את החיבור המיידי והמהיר מאוד לרעיונות נשגבים, ושופע עצות.
במכירת יוסף הוא הראשון לפצות את הפה ולהציע הצעה נגדית לאחיו: במקום להרוג אותו בוא רק נזרוק לבור. יש פה אחריות חלקית, ומפה גם שורש התיקון שלו. ראובן התנער מאחריות מלאה לחייו של יוסף. ניתן לראות שהעצה שלו התקבלה כלומר יש פה כח ההשפעהעל דעת הרוב בקלות. ראובן מייצג את הראייה החוצה, רואה את הטוב בכל דבר ורואה אחרים לפני עצמו. הניצוץ הזכרי האקטיבי, זה שרוצה להעניק מעצמו קיים באופן טבעי.
החלק השני של הברכה עוסק גם בפידבק של יעקב, ופה הוא מרשה לעצמו לומר לראובן כמה נקודות למחשבה עבורו ועבור כולנו. יתר שאת ויתר עז, פעמיים המילה יתר כלומר משהו במידות של ראובן לא מאוזן הוא עושה הכל ואקסטרה. נכון, ניחנת בכוחות לשאת משא ויש בך תעוזה לדרוך במקומות חדשים אבל תזהר כי אתה עלול להיות פחז כמים- הכוונה מבול הכוונות הטובות עלולות להוציא אותך מאיזון רגשי ואז אתה עולה על גדותייך.
זה מצב שכולנו מכירים שיש פעמים שיש לנו כוונות ורצונות מעולים, אך אלו לא עולים בקנה אחד עם הסובבים ועלולים בסופו של דבר להשיג את המטרה ההפוכה. חשבו על המשפט: הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות. "אל תותר"- הכוונה הפעם אל תותר לעצמך, שנה דרך זו. האימפוליסביות הרגשית הזו צריכה להשתנות לבקרה ואחריות על ניהול גוף הרגש.
יעקב מסיים בכך שיעקב עלה על יצועי אביו, הכוונה בהיפוך אותיות יצועי -יעוצי. הייעוץ של ראובן לאביו להחליף את מיטת בלהה בשל אמו לאה (משכבי אביך), לא עלתה בקנה אחד עם רצונו של אביו. הוא קיווה ועשה טוב מתוך אהבה עזה לאימו, אך ללא רסן רגשי ונוטל את זכות הבחירה מאביו. לפעמים כולנו רוצים לעשות טוב, אנחנו פשוט לא חושבים עד הסוף. טוב אמיתי הוא זה שמציע את עצמו אך לא כופה על אחרים.
מה התיקון לחלק זה של ראובן? כיוון שהוא כולו עסוק בנתינה החוצה, עליו להפנות פנימה אל הבאר שבתוכו (ראובן- אותיות באר נ-בוא-ר) אל הנבואה הפנימית, להסתכל בבבאותו שעל המים ולהתחבר אל האהבה שבתוכו ואל עצמו. שכן כל נתינה שאינה מאוזנת בסופו של דבר מובילה למצב של ניתוק האדם מהוויתו כגוף מעניק ומקבל.